Maszyna do miesa biedronka

W terminach, które współcześnie mogą stanowić wyjątkowe za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, szczególnie na wsi to stanowiło piękna. Miasto było jednak w obecnym sensie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez połowice" nie zwracałem się krojeniem i kiszeniem kapusty.

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie łączyło się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do sałaty a efektem końcowym można było się delektować prawie od razu. A już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to zaraz było nie lada wyzwanie. A tutaj na części pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo stanowiło toż linie, ręczne urządzenie, które po epoce noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to prędko istniał poważny postęp, bo robota przeprowadzała się szybko do początku i przy odrobinie "pary" można istniałoby w rytmu dnia ukręcić nie jedną, ale kilka bek kapusty. Tylko kiedy więc istnieje stale z postępem - musi zawsze chodzić do przodu. W współczesnym sukcesu nastąpiło to przez dołączenie do już będących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. A tymże systemem narodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. Oraz w przykładu tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty przemieszczała się już dużo mocno do przodu. Tymże bardziej, że idea rosła i pojawiła się cała masa tego standardu urządzeń z młodych, do użytku domowego po całe do użytku przemysłowego. Ale przemysł nas na razie nie interesuje, bo na ogół rządzi się swoimi postanowieniami oraz wielkościami, a my skoncentrujemy się na urządzeniach lekkich i małej wielkości. Zasada życia tychże mniejszych narzędzi jest podobna do ostatniego, na której działa elektryczna maszynka do mięsa, z obecnym że zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi większymi lub mniejszymi bruzdami. Zawsze w układzie istnieje trochę wymiennych walców o różnej kalibracji nacięć, dzięki temu ważna nabyć grubsze bądź wyższe wiórki pokrojonej kapusty. Większość tego standardu urządzeń na placu powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie i prozaiczna czynność, którą jest krojenie kapusty, może stawać się nawet przyjemną, i do tego uczynioną dość sprawnie i bez obawy uszkodzenia palców, kiedy to jest czasami miejsce przy wykorzystaniu noża.