Pakowanie prozniowe gotowanie

Choć pakowanie próżniowe najczęściej kojarzone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to jeszcze częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które uznają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i narzędzia do pakowania stosowane są również do ich potrzeb, idąc na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe narzędzie do pakowania próżniowego żywności może stosować specjalne woreczki do próżniowego przechowywania czy też wykorzystuje pojemniki próżniowe uczynione z plastiku. W sukcesu pojemników najczęściej polecane są specjalne pompki ręczne, które umożliwiają na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i wręczają jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni sposób leczenia można skorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Traktują one najczęściej uniwersalny rozmiar, dlatego ważna je wiązać również do zamykania butelek z winem, jak oraz do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino może żyć chronione nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoko przez 2-3 dni.

Do domowego użytku mogą być także dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w profesjonalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w relacji od typie materiału i od miejsca, gdzie będzie on trzymany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa czy herbata, żywność przetworzoną, ale i warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso prawdopodobnie stanowić przestrzegane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z zastosowaniem woreczków jest fakt, iż nie mają one zbyt wysokiej przestrzeni.